НОВИНИ


Икономистът Георги Ангелов: КЗК спи

3 2992 07.03.2023
Икономистът Георги Ангелов: КЗК спи
Георги Ангелов БГНЕС

”Цените в България се вдигат бързо нагоре и протяжно, когато трябва да вървят надолу. Този ”ефект” е свързан с недостатъчно конкурентния пазар и щедрото раздаване на пари на калпак за компенсации. Това изкривява начина, по който работи системата. Защо компенсираме инфлацията на тези, които я създават? Тази подкрепа трябваше да се дава при условие и с приемане на конкретни ангажименти”.


Това коментира пред БНР Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество". И допълни, че се мислят скъпи мерки, които са неработещи.


"Когато поскъпнаха зърното и токът, имаше основание да поскъпне и хлябът. Но тези фактори днес ги няма. Няма и ДДС върху хляба. Затова би трябвало той да поевтинее.

 

Ето това е един пример. Мерките трябва да са насочени към тези, които страдат, а не да бъдат индиректни през различни посредници и да не стигат до тези, които би трябвало да подпомогне".

 

Ангелов посочи, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се събуди, защото това е легитимният орган, който има правомощията да разследва и да наказва с глоби:

 

"Това би трябвало да бъде задача номер 1 за парламента - да се изберат читави хора, които да задвижат този орган".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама