НОВИНИ


Швейцарски неутралитет за военната помощ за Украйна

5 3815 08.03.2023
Швейцарски неутралитет за военната помощ за Украйна

Швейцария продължава да се противопоставя на износа на оръжие за Украйна. Това заяви във вторник президентът на известната със своя неутралитет страна Ален Берсет в кулоарите на ООН.


Швейцария забранява реекспорта на швейцарско оръжие за нации във война, но въпросът за дългата традиция на неутралитет на страната е обект на дебат, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди малко повече от година.


По думите на Берсет обаче дискусията по въпроса е "невъзможна" докато правната рамка на Швейцария е такава, каквато е. Не е обаче изключена промяна, стана ясно още от думите му.


Коментарите му дойдоха, след като Берлин поиска в края на февруари германският производител на оръжия Rheinmetall да получи разрешение да придобие стари швейцарски танкове Leopard, като гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени в Украйна. Но докато богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, последва примера на блока по отношение на санкциите, насочени към Москва, досега тя показа по-малко гъвкавост по отношение на своя военен неутралитет.


Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказва да позволи на страните, които притежават швейцарско оръжие, да го реекспортират в опустошената от войната Украйна и досега е отхвърляла изрични искания от Германия, Испания и Дания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама