НОВИНИ


Пазят в тайна кой ще е шеф на новата агенция по храните

2 5744 02.09.2010
Пазят в тайна кой ще е шеф на новата агенция по храните
Мирослав Найденов

Имам идея кой ще бъде шефът на новата агенция по храните, но няма да ви кажа. Решението ще бъде взето от Министерският съвет, а кой ще предложа – ще стане ясно като му дойде времето.



Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в бизнес закуска с производители на храни у нас.

По време на срещата той представи функциите на бъдещата агенция за контрол на храните. 93 % от българите подкрепят инициативата на правителството за създаване на Българската агенция за безопасност на храните. В Народното събрание бе гласувана стратегията за създаването без нито един глас против, което е доказателство, че има политически консенсус, отбеляза Найденов.

Агенцията ще започне работа с 27 регионални клонове. Тя ще обедини дейността на четири органа – НВМС, НСРЗ, Националната служба по зърното и фуражите и РИОКОЗ, но не в цялата си част, а само тази, която отговаря за безопасността на храните.

От икономията, която ще бъде реализирана от голямото съкращение на лабораториите, ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс за дооборудване на лабораториите в бъдещата Българската агенция за безопасност на храните, която ще заработи от 1 януари 2011 г., обясни министърът. Найденов съобщи още, че вече е акредитирана методиката за доказване на растителни мазнини в млякото. Готов е и законът за Българската агенция за безопасност на храните, той ще бъде изпратен за съгласуване между ведомствата. След като бъде приет, той ще предизвика поправки в 23 други закона.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама