НОВИНИ


Зърнопроизводителите: В съседните държави водата за земеделие е безплатна

3 3179 10.03.2023
Зърнопроизводителите: В съседните държави водата за земеделие е безплатна
За земеделците цената на водата става непосилна БГНЕС

Този геноцид с напояването в България не може да продължава, заяви пред БНР Димитър Мачуганов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.


"Не може да продължаваме по този начин - водата да не е достъпна като финансово изражение за нас", категоричен бе той.

 

Според него вчерашната среща в "Напоителни системи", в която освен зърнопроизводителите, участваха и производителите на плодове и зеленчуци, не е била неуспешна.

"Ние винаги сме били на опашката за напояване, тъй като оризът и зеленчуците без вода не могат да съществуват, а ние сме пренебрегвани и до нас никога не е достигала вода в необходимите обеми за зърнопроизводството."

 

Според него е крайно време да се вземат мерки и да станем на равни условия поне със съседните държави, където водата за земеделие е безплатна.

 

Освен че водата в Румъния е безплатна, там се възстановяват и 50% от електроенергията, добави Мачуганов и каза: "Тези неща в България изглеждат като извънземни".

 

"Нещата са изключително прости. Трябва да признаем, че става въпрос за изключително малък бюджет, който е необходим, за да бъде обезпечено напояването в България към настоящия момент с настоящите площи. 14 млн. лв. е към днешна дата необходимата сума", подчерта зърнопроизводителят и обяви:

 

"Министър Явор Гечев пое ангажимент да се осигурят средствата. Говорим за 20 млн. лв. - те ще дадат хоризонт на "Напоителни системи" да работят спокойно за следващите няколко години."

 

По думите на Мачуганов ако водата за земеделците стане безплатна, българските продукти ще поевтинеят и ще станат достъпни.

 

"Хем Европа дава пари за напояване, хем ние не можем да си оправим напояването в България", констатира още той.

 

Мачуганов предупреди, че ще отстояват интересите си по всички начини. Той обеща сериозен национален протест, ако не се стигне до решение.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама