НОВИНИ


110 г. от началото на края на Балканската война. Честваме българската артилерия

1 3071 11.03.2023
110 г. от началото на края на Балканската война. Честваме българската артилерия

Кръгла годишнина ще отбележи родната армия от Одринската епопея. 11 март се смята за професионален празник на ракетните войски и артилерията заради участието й в решителната атака, сложила началото на края на Балканската война (1912-1913).


На 11 март започва артилерийската подготовка за щурма на непревземаемата крепост в Одрин, укрепена от Османската империя под ръководството на германски инженери в навечерието на Балканската война. Отбранителната линия включва три укрепени позиции. 

 

Гарнизонът на Одринската крепост, под командването на артилерийски генерал Шукри паша (ръководил и потушаването на Преображенското въстание в Странджанско през 1903 г.) се състои от общо 70 хил. войници и офицери. Войските разполагат с картечници и оръдия, както и с радиостанции, които обаче са успешно заглушени от обсаждащите войски - пръв подобен случай във военната история.

 

Артилерийската подготовка продължава повече от 12 часа и свършва своята работа. Втора Българска армия, подпомагана от две сръбски дивизии на 11 март 1913 г. започва щурм за овладяване на "непревземаемата" Одринска крепост. 

 

Обсадата на Одрин от български и сръбски войски започва през октомври 1912 г. и продължава до март 1913 г. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама