НОВИНИ


BBC отстрани спортен журналист заради онлайн критики към правителството на Сунак

5 3597 11.03.2023
BBC отстрани спортен журналист заради онлайн критики към правителството на Сунак

Популярното спортно предаване на BBC “Мач на деня” остана без своя коментатор Гари Линекер заради критичен коментар по адрес на правителството на Сунак, който спортният журналист прави в интернет. В знак на солидарност всички останали експерти и коментатори в предаването, са отказали да участват.


Критиките на популярния водещ и бивша футболна звезда Гари Линекер бяха по адрес на вътрешния министър от кабинета на Риши Сунак Сюела Брейвърман. Поводът - плановете за законодателство, което на практика би позволило да се арестуват и депортират незаконни мигранти през Ламанша, а освен това да им бъде отказано правото им да кандидатстват за убежище.

 

Според Линегер мярката е “неизмеримо жестока политика към най-уязвимите хора на език, който не се отличава от този в нацистка Германия от 30-те години на миналия век”. Коментарът на спортния журналист не е направен в ефира на обществената телевизия на Острова. 

 

Въпреки това ръководството решава да го отстрани, защото е “пристрастен и е ярка обществена личност, свързана с медията”. От BBC допълват, че Линекер трябва да се въздържа от вземането на страна по партийни политически въпроси и да участва в политически спорове, а последните му изяви са “нарушение на насоките на корпорацията”. 

 

Мнозина смятат, че ръководството на Би Би Си се е поддало на натиск да отстрани Линекер. Много от футболните експерти, които обичайно се появяват в "Мач на деня", сега отказаха участие в знак на солидарност с Линекер. Сред тях са такива големи имена като Алън Шиърър и Иън Райт.

 

"Информирах BBC, че няма да се появявам в "Мач на деня" утре вечер“, написа Шиърър в Twitter.


"Всички знаят какво означава за мен "Мач на деня", но кязах на BBC, че няма да се поява утре. Солидарност", написа на свой ред Райт.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама