НОВИНИ


Обмислят глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота

4 2975 12.03.2023
Обмислят глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота
личен архив

Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота чрез промяна в нормативната уредба, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на БНТ.


Над 540 нарушения при 578 проверки - такава е равносметката от акцията на Комисията за защита на потребителите в хранителните магазини. Намесата на държавата на пазара и сезонността на стоките се отразиха по различен начин на храните през тази седмица.


Седмицата приключи с няколко знакови маржа в цените на храните. Очаквано оранжерийните домати и краставици започнаха да поевтиняват, като е логично тенденцията да се запази и през следващите дни. Наблюдава се и спад в цената на пилешкото месо.

 

На този фон цитрусите започнаха да повишават цената си предимно заради своя сезонен характер. По-обезпокоително е, че отново поскъпнаха кашкавалът, маслото и яйцата.

 

Според министъра на икономиката сегашните глоби за нелоялни търговски практики не постигат нужния ефект, поради което се обмисля въвеждането на санкция, която да е процент от оборота.

 

"В момента максималната глоба на Комисията за защита на потребителите е 50 000 лева. Дори на максималния праг на нелоялните практики са констатирани близо 200 случая - това са 200 млн. лв. глоби. На фона на оборотите в търговията на дребно не е нещо, което наистина да дисциплинира играчите и това ще е една от целите със законодателни промени, които ще предложим, да покачим и глобите. Глоби, които са процент от оборота. Тогава нещата вече стават сериозни", заяви Никола Стоянов, министър на икономиката.


Обмисля се и начин за контрол на надценките.

 

"Това е свободен пазар. Всеки има право да слага надценка, каквато си иска. Това, върху което мислим, е когато се въведе отново през промени в подзаконовата нормативна база, ако някой търговец наложи надценка по-голяма от 25% или 20, да уведоми Комисията за защита на потребителите", каза още Никола Стоянов.


За да станат родните производители по-конкурентоспособни служебното правителство ще иска от Брюксел повишаване на субсидиите за земеделските стопани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама