НОВИНИ


Зеленски удостои посмъртно с ”Герой на Украйна” застреляния от руснаци военнопленник

11 3223 13.03.2023
Зеленски удостои посмъртно с ”Герой на Украйна” застреляния от руснаци военнопленник
Олександър Мациевски

Президентът Володимир Зеленски удостои посмъртно с ордена ”Герой на Украйна” войникът, чието убийство беше заснето и разпространено в интернет миналата седмица. Украинската армия в своя канал в ”Телеграм” по-рано потвърди самоличността на войника като Олександър Мациевски, снайперист от част от северния район на Чернигов.


"Днес дадох званието "Герой на Украйна" на войника Олескандр Мациевски. "Човек, когото всички украинци ще познават. Човек, който ще бъде запомнен завинаги. За неговата смелост, за доверието му в Украйна и за неговото "Слава на Украйна", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение късно в неделя.


Очевидно невъоръженият мъж в униформа с отличителни знаци с украинско знаме на ръката му беше показан във видеозапис, на който пуши цигара и казва "Слава на Украйна", преди очевидно да бъде застрелян. След това глас извън камерата казва на руски "Умри, кучко", припомня "Ройтерс".


Първоначално беше разпространено различно име за застреляния военнопленник, като според военни той е участвал в бойните действия край Бахмут.

 

Германският вестник "Билд" съобщи, че негов репортер е разговарял с майката на Мациевски, Параска, която е цитирана да казва: "Той стоеше там невъоръжен, но горд, че е украинец. Винаги беше невероятно смел. В този момент единственото оръжие, с което можеше да се защити, беше да каже: "Слава на Украйна!"

 

Изразът "Слава на Украйна" е на повече от век, но се използва широко, след като Украйна спечели независимост от съветското управление. Той получи широко разпространение като поздрав по време на войната, винаги предизвикващ отговор "Хероям слава" ("Слава на героите").




Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама