НОВИНИ


Еврокомисар Брьотон иска България да увеличи производството на оръжие

22 8445 13.03.2023
Еврокомисар Брьотон иска България да увеличи производството на оръжие
ЕС иска България да увеличи производството на оръжие БГНЕС

Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от “петнайсет индустриалци в единайсет страни” членки на общността. Това каза днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон, цитиран от Франс прес.


“Трябва много да се бърза – войната в Украйна, трагична и водена по желание на Владимир Путин, се е превърнала сега в окопна война, война на прекия сблъсък, и нещата очевидно зависят от това кой ще изпрати повече боеприпаси, едната страна или другата”, заяви Брьотон в предаване на радио Ер Ем Се

 

Той подчерта, че що се отнася до доставките на боеприпаси, Украйна “е зависима” от Европа.

 

Брьотон посочи, че тази седмица ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост “да увеличи много бързо производството”, и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет.

 

Тази “тема засяга целия западен свят”, отбеляза той, като припомни срещата на министрите на отбраната от ЕС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица в Стокхолм, където бе приет план на стойност 2 милиарда евро за спешни доставки на налични материали за Украйна и за общи поръчки на боеприпаси.

 

Колкото до 155-милиметровите снаряди, такива се произвеждат в Европа повече, отколкото в САЩ, изтъкна Брьотон.

 

“Този вид боеприпаси са предназначени главно за високоинтензивни войни и никой наистина не си бе представял отново да има високоинтензивни войни, особено в Европа”, добави еврокомисарят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама