НОВИНИ


Санкции на САЩ за шефа на разузнаването на Босна и Херцеговина

4 3338 15.03.2023
Санкции на САЩ за шефа на разузнаването на Босна и Херцеговина
Осман Махмедагич

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ санкционира днес три лица в Босна и Херцеговина (БиХ), които смята, че подкопават мира и стабилността и поддържат корупцията в страната и района.


"Тримата посочени днес лица представляват заплаха за регионалната стабилност, доверието към институциите и стремежите на онези, които търсят демократично управление в Западните Балкани", каза заместник-секретарят на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън.

 

"Съединените щати ще продължат да наказват онези, които поддържат корупцията и подкопават следвоенните споразумения и институции, създадени като част от трудно извоюваното Дейтънско мирно споразумение."


Санкционираните са:

Осман Мехмедагич (генерален директор на Агенцията за сигурност на разузнаването на БиХ)
Драган Станкович (директор на Администрацията по геодезически и имотни въпроси на Република Сръбска)
Един Гачанин (един от най-успешните наркотрафиканти в света)


Санкциите водят до бокиране и задължение да бъдат докладвани на на OFAC цялата собственост и участие в собственост на посочените лица в Съединените щати. Всички субекти, които са собственост (пряко или непряко, индивидуално или съвкупно) 50 процента или повече на едно или повече от блокираните лица, също са блокирани. Всички транзакции на лица от САЩ в рамките на (или преминаващи през) Съединените щати, които включват собственост или участие в собственост на определени или по друг начин блокирани лица, са забранени.

 


Забраните включват извършване на каквато и да е помощ или предоставяне на средства, стоки или услуги от, на или в полза на което и да е блокирано лице, или получаването им от такова лице. Финансови институции и други лица, които участват в определени транзакции или дейности със санкционираните субекти и лица, могат да бъдат подложени на санкции или да бъдат обект на принудително действие от страна на САЩ.

 

Мехмедагич е санкциониран заради корупция чрез злоупотреба с държавни ресурси с цел да се облагодетелства политическа партия.


В официалното си качество на шеф на разузнаването на БиХ той е злоупотребил с държавна телекомуникационна компания в полза на Партията на демократичното действие (SDA), една от най-големите политически партии в страната. Мехмедагич използва държавната телекомуникационна компания BH Telecom, за да събира т.нар. клетъчни данни за политици в БиХ, които не са свързани с SDA.


Мехмедагич също е инструктирал лице да наблюдава държавен служител, свързан с опозиционна партия на Република Сръбска (РС).
Освен това Мехмедагич използва позицията си, заплахите и връзките си, за да повлияе на кандидати от "Осморка", група от босненски и граждански партии от БиХ, да подкрепят SDA.
Има и достоверна информация, че Мехмедагич е сътрудничил на престъпни мрежи, за да обогати себе си и политическата си партия.


Станкович от Администрацията по геодезически и имотни въпроси е санкциониран за възпрепятстване и заплашване прилагането на Дейтънското мирно соразумение. Това е агенцията, отговорна за закона за недвижимата собственост на РС от април 2022 г., който пряко оспорва конституционния ред на БиХ и подкопава Дейтън чрез опит за узурпиране на държавната власт на БиХ върху държавна собственост, намираща се в Република Сръбска в нарушение на решенията на Конституционния съд на БиХ, Конституцията на БиХ и забраната за разпореждане с държавна собственост от 2005 г., наложена от Службата на върховния представител.


В своите публични изявления относно закона за собствеността, повтарящи тези на санкционирания от САЩ президент на Република Сръбска Милорад Додик и други лидери на тази република, Станкович твърди, че държавата няма власт върху недвижимата собственост, намираща се в тази населена предимно с етнически сърби част от федерацията.


Гачанин, родом от Сараево, е описан като лидер на престъпния картел за накротрафик Тито и Дино, който включва членове на семейството му и негови приятели от БиХ. Групата участва в пране на пари и е тясно свързано с организираната престъпна група Кинахан, обявена от САЩ за транснационална престъпна организация.


Днешните санкции срещу Гачанин са тясно координирани с Администрацията за борба с наркотиците на САЩ (DEA), Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол) и правителствата на Холандия, Франция и Белгия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама