НОВИНИ


Испания доставя на Украйна още четири танка ”Леопард“ заедно с бронирани пехотни машини TOA M-113

0 3112 16.03.2023
Испания доставя на Украйна още четири танка ”Леопард“ заедно с бронирани пехотни машини TOA M-113

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес потвърди, че страната ѝ ще изпрати за Украйна още четири танка Leopard 2A4, както и нова партида бронирани машини TOA M-113. Така общо планираните за доставка танкове Leopard ще станат 10, след като вече са осигурени шест.


Първите шест танка Leopard бяха обещани от премиера Педро Санчес при посещението му в Киев през месец февруари. Те са избрани от 50-те налични във военна база близо до Сарагоса и в момента им се извършва профилактика във фабрика в района на Севиля. По думите на министъра ще бъдат доставени на Украйна до няколко дни, след което ще бъде подготвена и втората пратка от още четири танка.

 

На срещата на Контактната група за отбрана на Украйна, известна като формата "Рамщайн", свикана от министъра на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, Маргарита Роблес е уверила колегите си, че ще добавят нова партида бронирани пехотни машини към 20-те, които в началото на февруари тръгнаха от пристанището на Билбао за украинска територия. От министерството на Роблес съобщиха, че още 55 украински военни са били обучени да управляват и обслужват танковете, които ще получат. Така общият брой на украинските войници, обучени в Испания в различни специалности под ръководството на Координационния център за обучение в Толедо, в рамките на мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, надхвърля вече 850 души.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама