НОВИНИ


ЕК одобри ”Търновски суджук” като защитен традиционен специалитет

1 3159 16.03.2023
ЕК одобри ”Търновски суджук” като защитен традиционен специалитет
ЕК одобри като защитен традиционен специалитет българския ”Търновски суджук” БГНЕС

Европейската комисия одобри като защитен традиционен специалитет българския ”Търновски суджук”. В съобщение на Комисията се отбелязва, че това е дълготраен продукт на основата на смляно сурово месо и естествени подправки.


"Продуктът се произвежда от над 50 години при прилагане на оригинална технология за сортиране на месото, избор и дозировка на подправките и придаване на продукта на форма на подкова.

 

При рафинирането и сушенето суджукът е подложен на пресовка, характерна за традиционните български продукти, които му придават специфичен характер, а също и отличен състав и вкусови качества", се казва в документа.

 

"Велико Търново, от който произхожда името на продукта, е голям град, който е бил столица на Второто българско царство. Заводът е от доста време едно от основните предприятия в страната по отношение на качествените продукти на базата на месото и износа", посочват още от Еврокомисията.

 

Този нов продукт се прибавя към списъка с 63 вече защитени традиционни специалитети на ЕС.

 

Така България се нареди на второ място в Евросъюза по регистрирани традиционни храни. Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта.

 

Това е седмата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама