СВЯТ


Американци изстреляха нов дрон към Черно море

11 5281 17.03.2023
Американци изстреляха нов дрон към Черно море

Съединените щати изпратиха нов разузнавателен дрон към анексирания от Русия украински Крим. Преди да навлезе в Черно море, няколко часа той кръжи във въздушното пространство на Румъния. Съобщава се, че дронът е излетял от авиобазата Сигонела близо до италианския град Катания.


В момента САЩ оценяват операциите си с дронове след инцидента в Черно море, изучават маршрутите на дронове и обмислят как да намалят риска от конфликти с руската армия в региона.

 

.


На 14 март ВВС на САЩ излязоха с изявление, в което се казва, че руски изтребител Су-27 е повредил американски разузнавателно-ударен БПЛА MQ-9 Reaper над Черно море по време на прехващане, което е причинило потапянето на дрона.

 

Джон Кърби, координатор по комуникациите на Съвета за национална сигурност, каза, че въпреки че не е необичайно руски самолети да прихващат американски самолети над Черно море, епизодът от вторник е уникален, като се има предвид колко „опасни, непрофесионални и безразсъдни“ са били действията на Русия.

 

Руското министерство на отбраната заяви, че техни изтребители Су-27 не са участвали в падането на американския дрон MQ-9 Reaper в Черно море и че той уж се е приближил до окупирания Крим и е „летял с нарушения“.

 

Министерството на отбраната на САЩ на свой ред съобщи, че работи по разсекретяването на визуална информация , свързана с инцидента в международното въздушно пространство над Черно море. Американските военни разпространиха видео от момента, в който руски изтребител Су-27 атакува американски разузнавателен дрон Reaper над Черно море.

 

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия , каза , че атаката срещу американски дрон е извършена над част от руска територия, американците са били напълно нагли, така че няма нужда да се "церемонят" с тях.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу връчи държавни награди на пилотите на Су-27, свалили над Черно море американския дрон MQ-9 Reaper.

 

Украинская правда, превод Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама