НОВИНИ


ЦИК не подписа Пакта за честни избори. Само три партии се включиха

3 3566 17.03.2023
ЦИК не подписа Пакта за честни избори. Само три партии се включиха

Само три политически партии се подписаха под Пакта за честни избори. Централната избирателна комисия отказа да се включи, а от Министерството на вътрешните работи заявиха подкрепа задочно, но не изпратиха представител на днешната церемония.


Инициативата за документа идва от неправителствената организация "Обединение за честни избори", създадена в началото на годината от Антикорупционния фонд, сдружение "Данни за доброто" и фондация "Общество.БГ". Целта е превенция на изборните нарушения, съобщават от Българското национално радио.

 

Пактът е под формата на декларация с 5 точки, с които политическите сили потвърждават намерението си да проведат честни избори без манипулация и търговия на гласове, да не използват език омразата и фалшиви новини и да не финансират кампаниите си с нелегитимни средства, включително от корпоративни дарения.

 

Покана да се включат в инициативата бе отправена към всички политически партии и коалиции, които според прогнозите ще получат над 1% от гласовете. На събитието обаче се отзоваха само "Продължаваме промяната - Демократична България", "Левицата" и "Български възход", припомнят от в. "Сега".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама