НОВИНИ


Украйна ще произвежда ядрено гориво, за да замести Русия на европейския пазар

2 3403 17.03.2023
Украйна ще произвежда ядрено гориво, за да замести Русия на европейския пазар

Украйна започва да произвежда ядрено гориво, за да помогне за заместването на Русия на европейския пазап. Киев ще осигури компоненти за горивните блокове ВВЕР-1000, а по-късно ще започне производството на гориво за блоковете ВВЕР-440. Проектът се изпълнява от Енергоатом НАЕК в сътрудничество с американската компания "Уестинхаус", съобщиха от енергийното министерство в Украйна.


"За съжаление много европейски страни остават зависими от руските ядрени технологии. В същото време Украйна, отказвайки се от руското ядрено гориво, прехвърли ядрените си енергоблокове на американската "Уестинхаус". Чехия, Словакия, Финландия и България също изразиха желание да направят такъв преход. В бъдеще украйна може да стане доставчик на ядрено гориво за тези страни", заяви енергийният министър на Киев Херман Халущенко.

 

В края на февруари стана ясно, че България ще си сътрудничи с Украйна в сектора на енергетиката. На среща между енергийните министри на двете държави е обсъдена идеята за използването на руското оборудване за АЕЦ “Белене” в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в у нас.

 

Според Халущенко производствената линия на украинското предприятие ще произвежда топлоотделителни възли за ядрени реактори на атомни електроцентрали. От ведомството посочват, че тази година трябва да приключи лицензирането, а промишленото производство на облицовки и глави (елементи на горивните касети) да започне през 2024 г. Посочените компоненти ще бъдат използвани за производството на ядрено гориво за нуждите на "Енергоатом" в завода на "Уестинхаус" в Швеция. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама