НОВИНИ


БАБХ състави 103 акта за нарушения за месец

0 3081 17.03.2023
БАБХ състави 103 акта за нарушения за месец
БАБХ направи над 11 000 проверки за месец БГНЕС

11 658 проверки са извършени от Българската агенция по безопасност на храните през февруари. Проверени са обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене в цялата страна по планов официален контрол, по жалби и сигнали на граждани и засилени тематични проверки във връзка с туристическия сезон.


Общо 103 акта за административно нарушение са съставени от БАБХ, издадени са 591 предписания, а затворените обекти са 13.

 

8153 кг .храни са иззети и насочени за унищожаване, които са били с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без етикети на български и без документи за произход.

 

От Агенцията по храните съобщават, че във връзка с огнище на Инфлуенца, от края на януари е организирано извършване на проследимост на добитото месо и снесените яйца.

 

В резултат на мерките от страна на БАБХ са иззети и насочени за унищожаване над 3384 яйца.

 

За месец БАБХ е извършила 724 засилени проверки (извън текущия официален контрол) във връзка с установяване на нерегламентирани продажби на пчелен мед на пазари, крайпътни места с импровизирани щандове и продажба от транспортни средства.

 

При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 15 акта, относно търговия на пчелен мед в нерегистрирани обекти и от нерегистрирани производители.

 

Унищожени са 116,8 кг пчелен мед без етикетировка, както и без документи за произход.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама