НОВИНИ


Столтенберг за Швеция и Финландия: Ако някоя от двете страни бъде нападната, НАТО ще се намеси

0 2848 20.03.2023
Столтенберг за Швеция и Финландия: Ако някоя от двете страни бъде нападната, НАТО ще се намеси
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

”Очакването за скорошното присъединяване на Финландия към НАТО означава, че дължината на границата между пакта и Русия се удвоява.” Това отбеляза Hенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при среща с финландските министри на отбраната и на външните работи в централата на алианса в Брюксел.


"С войната в Украйна руският президент Владимир Путин целеше по-малко НАТО в Европа, а постигна обратното", добави Йенс Столтенберг. Той посочи: "Швеция и Финландия вече участват в срещите на НАТО, немислимо е срещу някоя от двете страни да има нападение, без пактът да се намеси."

 

Столтенберг заяви, че най-важното е Швеция и Финландия, които миналата година поискаха едновременно да се присъединят към алианса, да станат част от пакта възможно най-скоро. Присъединяването на Швеция в близко бъдеще остава водеща задача, добави Столтенберг. Генералният секретар приветства решенията на Турция и Унгария да ратифицират присъединяването на Финландия към НАТО. Той изрази надежда това да се случи възможно най-скоро

 

Финландският външен министър Пека Хаависто изрази очакване неговата страна и Швеция, която има все още открити въпроси с Турция, да бъдат приети в НАТО преди срещата на пакта във Вилнюс през м. юли.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама