НОВИНИ


Кремъл отвърна на удара. Иска ареста на съдиите от МНС, погнали Путин

23 5561 20.03.2023
Кремъл отвърна на удара. Иска ареста на съдиите от МНС, погнали Путин

Руската федерация отвърна на удара, след като Международния наказателен съд, базиран в Хага, издаде заповеди за арестите на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Руският следствен комитет, който е под прякото ръководство на Кремъл и самия Путин, образува наказателно дело срещу прокурора на МНС и съдиите, взели решението.


"Наказателното преследване очевидно е незаконосъобразно, тъй като липсват основания за наказателна отговорност", посочват в мотивите си от руския следствен комитет. 


"Действията на прокурора на Международния наказателен съд съдържат признаци на престъпления по част 2 на чл. 299, част 1 от чл. 30 ч. 2 с.л. 360 от Наказателния кодекс на Руската федерация - привличане на съзнателно невинно лице към наказателна отговорност, съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление, както и подготовка за нападение срещу представител на чужда държава ползващи се с международна закрила, за да усложнят международните отношения", става ясно още от изявлението на руския следствен комитет. 


Путин вече не може да пътува до страни, които са ратифицирали Римския статут, и до страни, които признават юрисдикцията на съда (123 държави). По-рано днес дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел заяви, че Путин и Мария Лвова-Белова ще бъдат арестувани, ако бъдат хванати на територията на която и да е държава, признала юрисдикцията на МНС. Това са едва пет държави в света.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама