НОВИНИ


Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптерот

1 3441 21.03.2023
Здравният министър: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптерот
Асен Меджидиев

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер. Това заяви в ”Денят започва” здравният министър Асен Меджидиев. Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма ”Леонардо”. В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза министърът.


Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото.

 

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес".

 

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама