АКТУАЛНО


Париж смърди. Боклуци, плъхове и мръсотия във френската столица заради продължаващите стачки

11 4322 21.03.2023
Париж смърди. Боклуци, плъхове и мръсотия във френската столица заради продължаващите стачки

Купища боклуци, мръсотия и плъхове по улиците. Едва ли някой би си представил, че точно така ще изглежда един от градовете, приемани някога за символ на романтика и любов - Париж. За съжаление обаче такъв е обликът на френската столица на фона на продължаващите вече месеци наред стачки заради пенсионната реформа, която бе прокарана от кабинета на Еманюел Макрон преди няколко дни и то без да бъде гласувана в парламента.


Снимките в социалните мрежи са навсякъде, а новините за плъхове по парижките улици вече обиколиха интернет. Част от стачкуващите срещу пенсионната реформа, която предвижда вдигане на възрастовия праг за пенсиониране с две години, са именно в сектора на сметоизвозването. Тонове боклуци вече се търкалят по парижките улиците. Според съобщения във френски медии става дума за над 7 тона отпадъци.

 

Големият проблем на живеещите във френската столица обаче не са неизвозените боклуци и зловонният аромат, който вероятно се носи от тях. Париж, като повечето големи градове, има друг проблем - плъховете. На всеки човек, живеещ в Париж, се падат около плъх и половина според статистиката, което го прави един от градовете с най-голяма популация на плъхове. Това накара Френската национална академия по медицина да издаде предупреждение миналия юли относно "заплахата за човешкото здраве”, породена от плъховете и болестите, които те могат да предадат на хората.

 

С камиони за боклук, блокирани в депата и най-малко три инсинератора за отпадъци в района на Париж, националното правителство и управляваното от социалистите кметство на френската столица са в ожесточен конфликт заради гниещите по улиците отпадъци. 


Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен инструктира шефа на полицията в Париж да накара кметството да принуди събирачите на боклук да прекъснат стачката си и да се върнат на работа. Но кметът на Париж Ан Идалго каза, че докато градът сам взима решенията си, ще продължи да подкрепя стачката.

 

Заместник-кметът, отговарящ за отпадъците, Коломб Бросел, каза, че всяко искане стачкуващите да бъдат принудени да се върнат на работа би било "атака срещу конституционното право на протест".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама