НОВИНИ


Дългата цигара с акциз като на две

3 4901 07.09.2010
Дългата цигара с акциз като на две

Дългите цигари ще станат лукс. Ако без филтъра дължината им минава 80 мм, те ще се облагат с двоен акциз, предвиждат промени, предложени от финансовото министерство в закона за акцизите.



С тях се въвежда изискване на евродирективата за облагане на промишлено обработения тютюн от февруари тази година, пише 24 часа. Целта е да има стандарт и по един и същи начин да се отчита еднакво количество тютюн, обясниха от бранша. Стандартният размер на папиросите е 84 мм. Филтърът обикновено заема 27 мм от дължината. Това означава, че двойният акциз ще засегне марките, които са над 107 мм. У нас най-дългите, които се предлагат, са 124 мм. Масовият размер на кутиите е между 88 и 100 мм.

Едва ли ще има голямо отражение върху нашия пазар. Най-продаваните марки са под прага, коментираха от бранша. Подготвените от финансовото министерство промени гласят, че от 1 януари 2011 г. за всяка цигара, която без филтъра и мунщука е над 8 см, но е под 11 см, вече ще се дължи акциз като за две. Ако е над 11 см, но е под 14 см, ще се облага като 3. Досега цигарите се брояха като две, ако без филтър и мундщук са по-дълги от 90 мм и не повече от 180 мм, съответно като три, ако без филтъра и мундщука са над 180 мм, но не по-дълги от 270 мм.

В предложението на финансите, има уточнения и за пури, които “по- много признаци са подобни на цигарите”.
Те ще се облагат с по-високата ставка- тази за цигари. Нарязан тютюн, който: ”в много отношения е подобен на фино нарязания тютюн”, също ще се облага със ставката за фин тютюн. Предложението не предвижда вдигане на акциза за цигарите. (24часа)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама