НОВИНИ


България не иска да получи 1.3 млрд. евро тази година по Плана за справедлив преход

6 4338 21.03.2023
България не иска да получи 1.3 млрд. евро тази година по Плана за справедлив преход

България няма да се възползва от 1.3 млрд. евро по Плана за справедлив преход тази година. Страната ни е информирала Европейската комисия, че не е заинтересована от прилагането му през 2023 г., а новината съобщи еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.


По Плана страната ни би могла да се възползва от финансиране в размер на 1,3 милиарда евро, като по-голямата част от средствата са предназначени за проекти в трите въглищни региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще са след най-засегнатите от прехода към неутралност на климата.

 

Комисар Ферейра представи проектите за тази година по Инструмента за техническа подкрепа на държавите-членки, който подкрепя реформи, свързани с зеления преход и осъществяването на плановете за възстановяване и устойчивост.


Тази година България получава помощ по 13 проекта чрез Инструмента за техническа помощ, предават от Българската национална телевизия.


Страната е поискала и помощ при подготовката на плана за справедлив преход, но е информирала Брюксел, че не е заинтересована от започване на прилагането на плана.


Ферейра коментира, че България е сред страните от ЕС, в които интензивността на въглеродно замърсяване на единица продукт е изключително висока - три пъти над средната в Евросъюза. Според нея преходът така или и неща се случва и затварянето на някои дейности е естествен процес.


Тя коментира, че повечето държави смятат, че е по-добре да се използват евросредства в регионите, където трябва да се осъществи преход. С евросредствата могат да се осигурят курсове за преквалификация на работниците в отпадащите дейности и в тези райони на бизнеси, насочени към бъдещето.


"Следим ситуацията и очакваме развитие на проектите по плана от страна на българското правителство", каза Ферейра.


В края на миналата година еврокомисарят предупреди, че е притеснена от захабяването на българските проекти от Фонда за справедлив преход.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама