НОВИНИ


Николай Василев нямал критики към финансовата министърка на Радев, била права

15 3797 22.03.2023
Николай Василев нямал критики към финансовата министърка на Радев, била права

Икономистът Николай Василев нямал критики към финансовата министърка Росица Велкова. Даже напротив - според него тя била права с прогнозите си за катастрофа, ако страната ни не успее да излъчи редовно правителство. Ако обаче България има редовни реформаторски правителства, ”нищо няма да се случи”, заяви Василев в сутрешния блок на bTV и отсече - ако ни управляват популисти достатъчно дълго, рано или късно ”ще се стигне до там”.


Докладът на Министерството на финансите предизвика смут миналата седмица, след като в него се заговори за фалит на държавата, смяна на курса лева-евро и подобни катастрофални сценарий. Документът е бил изпратен от Велкова на служебния премиер Гълъб Донев. От Българската народна банка веднага излязоха и успокоиха - риск за държавата няма. По-късно и самата министърка опроверга себе си. Вчера и президентът Румен Радев заяви, че става дума за спекулации и финансите на държавата са в добро състояние. Стои въпросът защо министърката на финансите все още е на поста си. 


Василев обаче заяви, че няма критики към Велкова - била права в прогнозите си. Според него, за да не допуснем тези сценарий, трябва да има "стегната бюджетна политика". 


"Бих забранил две думи - “дефицит” и “актуализация”. Няма условия и причини да има в държавата дефицит изобщо. Държавата е с най-добрите икономически показатели в историята си от хан Аспарух досега. Няма кризи. Няма война. Няма рецесия. Няма пандемия, бежанска вълна от Югоизток. Няма природно бедствие и нашествие на извънземни. Защо искат политиците да има много проценти дефицит?”, коментира още Василев. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама