НОВИНИ


Мария Габриел откри инициативата „Денят на европейските автори“

2 2806 27.03.2023
Мария Габриел откри инициативата „Денят на европейските автори“
Мария Габриел откри инициативата „Денят на европейските автори“ БГНЕС

„С първото издание на инициативата „Денят на европейските автори“ изпращаме послание за важността да се популяризира богатството на европейската култура. В 1 100 училища в цяла Европа, писатели и ученици ще четат откъси от различни европейски книги. Само от България участниците са 246“. Това заяви Мария Габриел, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежки политики, предаде БГНЕС.


„Писателите изграждат мостове между различни култури, показват ни различни светове. Вие показвате на читателите какво е общочовешка ценност, как да градим по-добро бъдеще с емпатия и култура, а какво по-силно послание от това“, заяви още Габриел, след което подчерта, че учениците са в центъра, те са биещото сърце на инициативата.

 

Тя благодари и на книгоиздателите, като уточни, че те дават възможност ние да открием нови таланти и да се докоснем до вълшебствата на нови култури.

 

„С тази инициатива днес искаме да покажем, че четенето е начин за развиване на умение, искаме да покажем нашето европейско културно разнообразие. Четенето е ценност даващо умение за цял живот. В Европа то се подкрепя, като са реализирани 113 проекти на обща стойност 20 млн. евро“, заяви още еврокомисарят.

 

„Четенето е откривателство, опознаване на нови земи, хора, действителности, той ни създава дом навсякъде, то е път на взаимно разбирателство, по което всеки може да поеме. Ние сме онова, което сме чели, четем и ще четем, така че нека заедно превърнем деня на европейските автори в традиция и изградим едно поколение от четящи хора“, допълни още българският еврокомисар Мария Габриел.

 

 Георги Бърдаров, писател и носител на Европейската награда за литература за 2021 г. изтъкна:

 

„Днес за пореден път в своята история Европа е на кръстопът - войната се завърна отново, притискат ни миграционни кризи, висока инфлация, намираме се в тежки времена, но те ще отминат и ще се изградят силни хора. Европа повече от всякога има нужда от своите творци, автори, таланти, защото силата след най-мрачните времена винаги е идвала от интелектуалците.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама