НОВИНИ


Зеленски посочи, че сигурността на АЕЦ ”Запорожие” не може да се гарантирана

1 3000 28.03.2023
Зеленски посочи, че сигурността на АЕЦ ”Запорожие” не може да се гарантирана
БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посочи пред ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не я напуснат.


"Русия държи като "заложник" най-голямата атомна централа на Украйна и я използва за радиационно изнудване", подчерта украинският президент: „Никой друг терорист не е достигал такова дъно в цинизма си както го прави Русия. Държането на атомна електроцентрала като заложник повече от година е най-лошото нещо, което може да се случи в историята на европейския, а и в световния сектор на ядрената енергетика“, допълни Зеленски.

 

В продължение на една година в Запорожката атомна електроцентрала продължават да работят украинци, но съоръжението е под контрол на руските сили. Екип от наблюдатели от агенцията на ООН също присъства в обекта, но създаването на зона за сигурност около него става все по трудно.

 

Тази нощ Киев е бил подложен на атака с дронове, съобщи кметът Виталий Кличко. Съобщава се за пожар в сграда с обществени функции, няма данни за пострадали.

Германия вече е изпратила в Украйна обещаните танкове "Леопард 2", потвърди канцлерът Олаф Шолц. Според "Шпигел" Берлин вече е доставил на Киев и близо 40 бойни машини за пехотата "Мардер". Британски танкове „Challenger“ също вече са пристигнали в Украйна, съобщиха от украинска страна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама