НОВИНИ


Беларус: Агресията на НАТО ни накара да приемем руските ядрени оръжия

4 2883 28.03.2023
Беларус: Агресията на НАТО ни накара да приемем руските ядрени оръжия

Заради агресията и натиска на САЩ и НАТО Минск е поискал да приеме руски тактически ядрени оръжия на своя територия, заявиха от беларуското външно министерство.


Новината за решението на руския президент Владимир Путин дойде в събота. Според съобщението на Москва Кремъл ще се стреми да разположи в бъдеще тактически ядрени оръжия в съседен Беларус - верен съюзник на Путин. Решението дойде като отговор на изпратените от Великобритания оръжия с обеднен уран. Някои експерти го счетоха за поредна ескалация на конфликта. Освен това Русия оправда намеренията си с това, че САЩ от години разполага свои оръжия на територията на страни от НАТО. 


"През последните две години и половина Република Беларус беше подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на Съединените щати, Обединеното кралство и неговите съюзници в НАТО, както и от страните-членки на Европейския съюз. С оглед на тези обстоятелства и основателните опасения и рискове в сферата на националната сигурност, произтичащи от тях, Беларус е принудена да отговори чрез укрепване на собствените си способности за сигурност и отбрана“, се казва в изявлението беларуското МВнР. 


Минск каза, че руските ядрени планове няма да противоречат на международните споразумения за неразпространение, тъй като самата Беларус няма да има контрол върху оръжията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама