НОВИНИ


Байдън открива форум, обещава 690 млн. долара за програми за демокрация

0 2779 29.03.2023
Байдън открива форум, обещава 690 млн. долара за програми за демокрация
Байдън подписа указ, ограничаващ използването на средства за търговски шпионаж от американското правителство БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън открива втората Среща на върха за демокрация с обещанието, че неговата страна ще похарчи 690 милиона долара в подкрепа на програми за демокрация по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Правителството на Байдън иска да използва двудневния форум във Вашингтон, за да насочи усилията към това “технологиите да работят за, а не против демокрацията”, каза висш американски служител, пожелал анонимност. По думите му американското правителство се е споразумяло с 10 държави за принципи, от които да се ръководят властите при използване на технологии за наблюдение.


Американският президент често говори, че САЩ и техните съюзници се намират във важен момент, при който демокрациите трябва да покажат, че могат да превъзхождат авторитарните режими.

 

Срещите на върха, които той обеща като кандидат-президент през 2020 година, се превръщат във важна част от усилията на неговото правителство за изграждане на по-задълбочени съюзи и подтикване на клонящите към авторитаризъм държави към извършване най-малко на умерени реформи. За участие в сегашния форум са поканени около 120 лидери от целия свят.

 

Новото финансиране ще се съсредоточи върху програми, които подкрепят свободни и независими медии, водят борба с корупцията, укрепват правата на човека, насърчават технологии, подобряващи демокрацията, и подкрепят свободни и честни избори.

 

По-рано тази седмица Байдън подписа указ, ограничаващ използването на средства за търговски шпионаж от американското правителство, употребявани за следене на правозащитници, журналисти и дисиденти по света.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама