НОВИНИ


Мъск и други IT гиганти: Изкуственият интелект може да е опасен за човечеството

4 3104 29.03.2023
Мъск и други IT гиганти: Изкуственият интелект може да е опасен за човечеството

Ключови фигури в областта на изкуствения интелект искат обучението на мощни AI системи да бъде спряно поради опасения от заплаха за човечеството. В отворено писмо те предупреждават за потенциалните рискове и посочват, че надпреварата за разработване на AI системи е извън контрол. Сред подписалите се под писмото е шефът на Twitter и Tesla Илон Мъск, както и съоснователят на Apple Стив Возняк.


IT гигантите искат обучението на изкуствения интелект над определен капацитет да бъде поставено на пауза за поне шест месеца.


"Системите с изкуствен интелект с човешки и конкурентен интелект могат да представляват големи рискове за обществото и човечеството“, се посочва в отвореното писмото, чийто инициатор е Института за бъдещето на живота. Мисията на НПО-то е да "насочва трансформиращите технологии далеч от екстремни, широкомащабни рискове и към полза за живота. Външен съветник на организацията е Илон Мъск. 


OpenAI, компанията зад ChatGPT, наскоро пусна GPT-4 - най-съвременна технология, която впечатли наблюдателите със способността си да изпълнява задачи като отговаряне на въпроси за обекти в изображения.


Усъвършенстваните AI трябва да се разработват внимателно, предупреждават в писмото. Вместо това обаче, според него, през последните месеци човечеството е станало свидетел на надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни дигитални умове, които никой - дори и техните създатели - не може да разбере, предвиди или контролира надеждно. 


Писмото предупреждава, че изкуственият интелект може да наводни информационните канали с дезинформация и да замени работните места с автоматизация.


Писмото следва неотдавнашен доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs, който казва, че макар изкуственият интелект вероятно да увеличи производителността, милиони работни места могат да бъдат автоматизирани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама