НОВИНИ


Властите в Скопие заличиха втори български клуб

3 3199 30.03.2023
Властите в Скопие заличиха втори български клуб
Властите в Скопие заличиха втори български клуб БГНЕС

Десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля ”Иван Михайлов” министърът на правосъдието на Република Северна Македония издаде заповед за заличаването и на Българския клуб ”Цар Борис Трети” в Охрид, съобщава БГНЕС.


И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата, отбелязва агенцията.

 

Срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. На 19 януари беше пребит и секретарят на клуба Християн Пендиков.

 

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

 

Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

 

"Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество".

 

В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама