НОВИНИ


Френски банки дават на съд данъчните органи заради обиските

1 2866 31.03.2023
Френски банки дават на съд данъчните органи заради обиските
Френски банки съдят данъчните БГНЕС

Френските кредитори оспорват мнението на данъчните власти за някои стратегии за арбитраж на дивиденти след обиските на офисите им в Париж през седмицата. Френската банкова асоциация Federation Bancaire Francaise (FBF) е внесла иск във върховния административен съд на страната (Conceil d’ Etat) с искане данъчните органи да пояснят кои точно дивидентни арбитражи изискват плащането на налози, твърди запознато с процедурата лице.


Кредиторите твърдят, че френските фискални власти не са предоставили ясни указания в предварителното данъчно постановление (писмена интерпретация на закона), публикувано през миналия месец.

 

Следователи от Париж претърсиха на 28 март офисите на пет банки във френската столица – “БНП Париба”, поделението на кредитора Exane, “Сосиете женерал”, “Натиксис” и “Ейч Ес Би Си холдингс” – като част от разследването за данъчни измами и пране на пари, свързани с арбитражните стратегии за дивиденти, познати като Cum-Cum.

 

Прокурори от Германия, където скандалът за неплатените налози за получени дивиденти се точи от години, също са участвали в обиските

 

Освен криминалните обвинения, банките, проверявани от френската прокуратура, ще бъдат глобени с общо над 1 млрд. евро, включително дължимите данъци и начислени лихви за минали периоди.

 

Cum-Cum е арбитражна стратегия за дивиденти, при която акционери прехвърлят книжата си за кратък период на задгранични инвеститори, за да не платят данък-дивидент.

 

Инвеститорите държат акциите през периода на плащанията и или не внасят налози или претендират платените суми да им бъдат върнати.

 

След това те продават акциите обратно на оригиналния собственик и си поделят спестените пари.

 

Подобна схема, известна като Cum-Ex, пък е действала в продължение на години в Германия, благодарение на вратички в данъчното законодателство на страната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама