НОВИНИ


Зеленски за годишнината от убийствата в Буча: Никога няма да простим

34 3264 31.03.2023
Зеленски за годишнината от убийствата в Буча: Никога няма да простим
Буча преди година

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза днес годишнината от изтеглянето на руските сили от град Буча, където те оставиха след себе си стотици тела на убити цивилни.


Буча е малък град край Киев и беше превзет от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града Киев ги обвини в масово убийство и военно престъпление.

 

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, Зеленски нарече случилото се в Буча "символ на зверствата", извършени от руските военни. "Ние никога няма да простим. Ще накажем всички виновни", добави той.

 

След неуспешния опит за превземане на украинската столица в началото на войната руските военни бяха принудени бързо да напуснат Буча и Ирпен, друг град край Киев. Малко след това, в началото на април се появиха снимки на мъртвите тела, разпръснати по улиците на Буча. Те доведоха до силно възмущение в много други страни по света.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

 

Украинските власти изчисляват, че в Буча са открити около 400 тела на цивилни граждани, а в целия регион около Киев - общо над 1000. Много от телата са били погребани в масови гробове. Украински и международни следователи започнаха разследване на военните престъпления в района и на други места в Украйна, където са извършени очевидни масови убийства.

 

"Преди една година Украйна освободи Буча и светът се събуди за истинското лице на руската окупация. Буча е място на престъпление и символ на всички руски престъпления - масови убийства, депортации, заличаване на цели градове", пише естонският министър-председател Кая Калас в туитър на 31 март. "Няма връщане назад - на Русия ще бъде потърсена отговорност".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама