НОВИНИ


Пазарът започва да слага на мястото им „продавачите на страх“ за цените

6 10691 01.04.2023
Пазарът започва да слага на мястото им „продавачите на страх“ за цените
БГНЕС

Докато служебни министри борят цените с непазарни идеи като таван на надценките и с платформа за цените на храните, пазарът си работи и поставя „спекулантите“ на мястото им.


Двама известни български икономисти илюстрираха това в коментари за слънчогледа и олиото.   

 

"Слънчогледовото олио ще поевтинее още", прогнозира Лъчезар Богданов.

 

"Как изобщо някой повярва на продавачите на страх миналата пролет, които вещаеха дефицит и цена от 10 лева за бутилка? Видяхме дори бой за олио на промоция. Година по-късно производители на слънчоглед искат ограничаване на конкуренцията и държавна помощ.

 

Не че не сме свикнали точно най-големите бизнеси да са най-гласовити, и често – особено успешни – в състезанието за субсидии, пише икономистът в профила си във Фейсбук. И посочва някои факти, които оборват смешния плач за държавни помощи:  

 

-  България е вторият най-голям производител на слънчоглед в ЕС – малко след Румъния, и пред Франция и Унгария. Делът на България в общото производство в ЕС през 2022 г. е 22.5%.

 

-  Средният добив на площ през 2022 г. е по-висок от средния за последните 15 години;

 

- България е на 2-ро място в света по износ на слънчоглед в света през 2021 г. и 2022 г.;

 

- През 2022 г. износът на слънчогледово олио нараства с над 116% (повече от двукратно) спрямо 2021 г., или с близо 760 милиона евро! Българските преработватели са изнесли олио на стойност над 1.4 млрд. евро през миналата година;

 

Така  България се изкачва на 2-ро място в света по износ на олио след Турция (за Украйна и Русия, които са големи износители, няма данни).

 

"Нито слънчогледът, нито олиото ще „свършат“, още по-малко ще има цени по 7 лева бутилката. Нито трябва да има високи цени на олиото в магазините, нито се налагат (допълнителни) субсидии", категоричен е Лъчезар Богданов.

 

Колегата му Георги Ангелов също коментира особеностите на българския слънчогледов пазар, посочва Сега.

 

Той отбелязва, че на правителствения справочен сайт за цените на храните данните са доста странни и липсва нещо много важно - развитието на цените на международните пазари.

 

Експертът дава пример с олиото - в държавния сайт са сложили цена на едро от комисията по стоковите борси, която няма нищо общо с реалността, и някаква измислена цена на дребно, по която никой не купува. 

 

"Олиото е борсова стока и има международна борсова цена на едро. Борсовата цена рязко се качи миналата пролет - пикът бе в средата на март, след което значително падна през лятото и продължава надолу.

 

В момента олиото на едро на международния пазар е по-евтино отколкото преди началото на войната в Украйна. Нещо повече, цената е най-ниска от края на 2020 г. насам (около 1 долар за литър)", подчертава Георги Ангелов. 

 

Тези данни са важни, защото позволяват да се види накъде вървят международните цени и дали вътрешните цени се движат в правилната посока или нещо изкривява пазара, обяснява икономистът.

 

И добавя, че правителството трябва да  си отговори защо са толкова високи цените на едро на нашата стокова борса.

 

Все пак, макар и с голямо закъснение, поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. В супермаркетите се появиха промоции на цена под 3 лева за литър.

 

Пазарът наказва "продавачите на страх", които миналата година се опитаха да предизвикат изкуствен дефицит, за да напомпат цените. Георги Ангелов обяснява как:

 

"Представете си производител или търговец на слънчоглед или олио, който миналата година можеше да продава на високи цени, но вместо да продава и да печели, решава да напълни склада и да изчака още по-висока цена.

 

Точно тези спекуланти сега се оплакват от конкуренция и ниски цени. Миналата година руските тролове във фейсбук и други клакьори вещаеха, че Европа ще умре от глад и студ през зимата и цените само ще растат. Някои повярваха и се запасиха с няколко бутилки от скъпото олио, други напълниха цели складове. Е, и едните, и другите вероятно повече няма да вярват на брътвежите на троловете. Така че поне едно полезно нещо ще излезе от цялата ситуация", обобщава икономистът.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама