НОВИНИ


Само за 6 месеца: БНБ обяви седмо повишение на основния лихвен процент

2 3065 01.04.2023
Само за 6 месеца: БНБ обяви седмо повишение на основния лихвен процент
БНБ обяви седмо повишение на основния лихвен процент БГНЕС

Отново повишение на основния лихвен процент обяви БНБ. От днес простата годишна лихва вече ще е в размер на 2.47%. Това е седмото поред увеличение на основната лихва от октомври.


От 1 март лихвата също беше повишена, като стана 2.17 на сто, а от 1 февруари на 1.82 на сто. От 1 януари основният лихвен процент беше увеличен на 1,42%, а от 1 декември - на 1.30%. През октомври тя беше определена на 0,49%, а през ноември се повиши до 0,59%.

 

Основният лихвен процент за последно е бил различен от 0,00 на 1 януари 2016 г., когато беше 0,01%.

 

Стойността на основния лихвен процент има значение, но само при някои ограничени случаи. Най-вече ОЛП се използва за изчисляването на наказателната или законната лихва при забава. Изчисляването се прави, като се добави 10% към основния лихвен процент.

 

Заради ръста на ОЛП от 1 януари законната лихва за просрочени парични задължения на граждани, фирми стана 11,42 на сто на година.

 

У нас лихвата за просрочие се регламентира от Закона за задълженията и договорите и Постановление на Министерски съвет № 426 от 18 декември 2014 г.

 

В тях е записано, че т.нар. наказателна лихва, която се прилага към всички публични задължения (данъци, осигуровки, такси и др.), се формира два пъти в годината - на 1 януари и 1 юли, като към базовия процент, който е 10 на сто, се добави размерът на основния лихвен процент, определян от Българската народна банка, предаде pariteni.bg.

 

Тъй като през януари той е в размер на 1,42 на сто, законната лихва за просрочени парични задължения, която се прилага често и в договори между граждани и фирми, достига 11,42 на сто на година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама