НОВИНИ


За замък на върха или за златна кочина гласуваме? Как ще изглежда вотът през 2083 г.?

11 5264 02.04.2023
За замък на върха или за златна кочина гласуваме? Как ще изглежда вотът през 2083 г.?

Великият персийски поет Фирдоуси е казал: Можеш да направиш кочина от чисто злато, но тя си остава кочина. Ако се стремиш да вдигнеш замък на върха на планината, може да не успееш – но пътят е важен.


Днес ви прелъстяват и разпалват съмнения в съзнанието ви с носталгични препратки към едно „по-добро“ време отпреди 40-50-60 години. Ако искате, хващайте се на въдицата. Но ако не ви харесва да сте глуповата каракуда се замислете поне за няколко минути.

 

Използвайте например въображението си и си представете за какво биха гласували хората след 60 години – през 2083 г.?

 

Тогава внуците и правнуците на управлявалите над 10 години след 2009-а, както и на пазителите на паметника на съветската армия, който тогава или ще е в музея на тоталитаризма или по-вероятно отдавна минал през някоя леярна може би ще апелират да се гласува с носталгия. По какво? По магистралите с 30 см по-малко асфалт? За модела на управление, част от представителите на който вече ще са излежали по 15-20 години затвор за ограбването на държавата?

 

Господи! Та още през 2035 г. ще е спряло производството на двигатели с вътрешно горене. Колите ще летят в облаците, а изкуствения интелект ще е най-добрия приятел на човека и няма да го плаши, както днес…

 

Правнуците на днешните олигарси и политици, прочули се с многомилиардните кражби няма да могат да харчат и едно евро от заграбеното от техните дядовци и баби, защото всичко отдавна ще е блокирано и иззето в полза на държавата.

 

Дали все още ще я има България след толкова години? Ще я има. Идиоти много пъти са я отписвали и все не са познавали.

 

Не гледайте назад в днешния ден на избори. Гледайте напред, мили хора. Спомените са за стария албум (има такава песен на „Щурците“) и са за напомняне, че животът на всеки от нас не е минал незабелязано и безполезно.

 

В цивилизованите държави след края на всяка война от каските, канчетата и лъжиците на загиналите се правят пластики и други предмети на изкуството. За да се напомня на хората, че металът е по-подходящ за това, отколкото за оръжия.

 

Ще са го осъзнали дори в Русия, бъдете сигурни. Защото и на руските граждани ще им писне да са пушечно месо за едноличната власт, комплекси и капризи на когото и да било.

 

Родената в Киев Голда Меир, бивш премиер на Израел, е казала: Песимизмът е разкош, какъвто евреите не могат да си позволят. Ние обаче плуваме в облака на недовериято и примирението.

Гледайте напред и на горе, колкото и усилия да ви коства. Струва си.

 

Емил Азар


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама