НОВИНИ


Сгрешени протоколи отново доведоха до огромни опашки пред РИК

4 2830 03.04.2023
Сгрешени протоколи отново доведоха до огромни опашки пред РИК

Грешки предизвикват напрежение по места, но като цяло процесът преминава спокойно. Сериозна небрежност при попълването на протоколите от секционните избирателни комисии в Бургас предизвика напрежение при предаването на книжата, разказва БНТ. Част от представителите на комисиите са се прибрали по домовете си, когато им е позвънено да се върнат заради сгрешените протоколи. Сред върнатите хора е и майка с 10-месечното ѝ бебе.


„Грешките са само по небрежност, иначе хората си броят вярно и гласове, и преференции. Една от обичайните грешки, която ни изправя косата, е да запишат всички преференции - от хартиеното и машинното гласуване, само в графата за хартиено гласуване“, обясни председателят на районната комисия в Бургас Михаил Янев. Според него протоколът е много сложен и обемен, а видеонаблюдението е забавило процеса допълнително. Очакванията му са, че обработката на протоколите ще продължи и след 7 часа сутринта.

 

За много сгрешени протоколи разказаха и от Пловдив. "Секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят. Повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя", заяви пред БНТ председателят на РИК 16. Обработката им се очаква да приключи най-рано около обяд.

 

Заради новите правила в изборния кодекс продължава обработката и на протоколите в София. В 23-а РИК от 631 протокола са предадени около половината - 350. 30-годишна жена е припаднала при предаването на протоколите в столицата.

 

Пред входа на районната комисия в Кърджали снощи се е образувала голяма опашка от представители на секции, чакащи, за да влязат в сградата и да предадат протоколите от изборите. Опашката е направила завой към пешеходната зона, а се очакват още много автобуси, съобщава БНТ.

 

В сравнение с предишните избори представителите на секционните комисии са дошли с два часа закъснение заради видеозаснемането. В София, Варна и Пловдив предаването на книжата протича спокойно.

 

\Забавяне има и заради повечето данни за попълване в изборните протоколи. “Няма разлика спрямо миналата година, единствено има малко повече детайли за писане”, коментира член на секционна комисия, цитиран от БГНЕС.

 

Много от секциите приключиха изборния ден в 21 часа, което също забави процеса.

 

Международни наблюдатели на ОССЕ заявиха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес, съобщава Нова ТВ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама