НОВИНИ


Сирените ще бъдат тествани в няколко града днес

0 3128 03.04.2023
Сирените ще бъдат тествани в няколко града днес
Сирени

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще бъде извършен в няколко града днес (3 април), включително София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Враца, Русе, Кърджали, Смолян, Пазарджик, както и в населените места, включени в интегрираните локални системи за оповестяване, включително в зоната около АЕЦ ”Козлодуй”.


Тестовете на сирените ще започнат в 11 часа. Целта е да се тества техническото състояние на националната система и за обучение на населението за разпознаване на сигналите за опасност.


Сиренната система ще бъде задействана чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата, които ще бъдат съпътствани с предварително записано гласово съобщение "Внимание! Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка". След това ще бъде съобщено на живо, че хората ще чуят националния сигнал за тревога. За период от две минути ще прозвучи акустичния звуков сигнал, като впоследствие поетапно ще бъде обявени краят на тревогата, както и приключването на техническата проверка.


Провеждането на проверката е в изпълнение на писмо на министъра на вътрешните работи. Националната система за ранно предупреждение и оповестяване се тества два пъти годишно в първите работни дни на април и октомври.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама