НОВИНИ


Лондон: Русия опитва да замени ”Вагнер” с други частни армии в Украйна

3 3433 04.04.2023
Лондон: Русия опитва да замени ”Вагнер” с други частни армии в Украйна

Русия вероятно опитва да финансира и развие алтеративни частни военни компании (ЧВК) да заменят ”Вагнер” в сериозната ѝ роля във военните действия в Украйна.


Това се казва в днешната сводка на британското военно разузнаване, ден след като основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви "юридическото" овладяване на Бахмут и контрола над центъра му. Киев и Вашингтон оспорват тази интерпретация. Градът "е наш", каза Пригожин, макар според Института за изследване на войната редовни руски войски също да са на терен.


В краткия, публикуван в "Туитър" текст тези планове на Русия се поставят в контекста на силно видимата вражда между "Вагнер" и руското министерство на отбраната. За Кремъл е нужно да замени "Вагнер" с друга организация, която може да контролира по-лесно. Проблемът е, че за момента няма организация, която да се доближава до числеността или силата на тази ЧВК.


Според Лондон Русия вероятно вижда полза в Украйна да продължават да действат ЧВК, тъй като те се сблъскват с по-малко ограничения като ограниченото заплащане и ниската ефективност на редовната армия.


"Руското ръководство вероятно вярва, че тежките загуби сред ЧНВК ще се понесат по-добре от руското общество в сравнение със загубите сред редовната армия", завършва сводката.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама