ГЛАСЪТ


Борисов с условия за кабинет, както Путин за мир. Колко още могат да бъдат лъгани българите?

34 13948 05.04.2023
Борисов с условия за кабинет, както Путин за мир. Колко още могат да бъдат лъгани българите?
Той пак се кръсти... БНТ

Владимир Путин казва: Сядаме на масата на преговорите, но анексираните територии остават наши заедно с Крим, НАТО няма да се разширява и Украйна ще бъде със статут на неутрална държава.


Това казва човекът, който разпали агресията срещу Киев на 24 февруари 2022 г., в която досега са загинали над 240 000 руснаци и над 100 000 украинци. Военните престъпления, убийствата, отвличането на хиляди деца, изнасилванията, палежите и ударите по училища, болници, театри, жилищни квартали – всичко това да се забрави.

Каквото било – било. Това казва Путин и обвинява Украйна и „колективния запад“ (123 държави в ООН гласуваха срещу руската инвазия), че са виновни да не се водят мирни преговори. Дори след като Международния наказателен съд в Хага взе решение той да бъде задържан за извършени престъпления, Путин продължава да настоява, че е прав, че единствен е загрижен за демокрацията по света и правовия ред.

 

Повтарям известни на всеки разумен и средно интелигентен човек неща, за да се убедите чий ученик е Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ оповести своите виждания и условия за съставяне на редовно правителство. И той като Путин заяви колко е загрижен за държавата и гражданите, затова останалите партии в парламента - преди всичко „Продължаваме промяната – Демократична България“, - да загърбят миналото и довчерашните крамоли и нападки, за да се изпълни волята на избирателите (на народа, - каза Борисов).

 

Путин иска Крим и другите анексирани територии за себе си и тогава би преговарял.

 

Борисов на свой ред иска никой да не разследва кражбите и корупцията по време на тримандатното му управление: каквото било-било. Но не казва какво да правим с корупцията, която през годините на неговите правителства лиши българите от десетки милиарди? Кой ще отговаря за 3-милиардния подарък на Путин – Руски/Турски поток? За „спестения“ асфалт от магистралите, изчезналите милиони от ремонти и строителство на язовири няма ли да има разследвания? А за чекмеджето с пачките и златните кюлчета?

 

Има по-важни приоритети, казва ни Борисов уж с намигване, но рязко сменя тона и изрича заплашително: Ако не приемете моите условия, няма да подкрепим бюджета! Това си е класическо изнудване.

 

И досущ като Путин заявява, че ако не бъдат изпълнени неговите условия, другите, а не той, ще са виновни, че няма правителство (мир, в кремълския вариант).

 

Истината е, че Борисов няма друг полезен ход. Страх го е, но се опитва да покаже характер. На приказките му колко е загрижен за държавата и обществото ще се връзват още известно време наивни негови фенове. До време. Повечето гласоподаватели на ГЕРБ са зависими под различни форми и имат полза от запазване на модела „Борисов“ - нищо друго не ги свързва. И това е до време.

 

Но Борисов не бива да бъде подценяван. Той умее да приласкава, омайва и да подвежда. Научил се да оцелява в сложни ситуации, познава джунглата (ъндърграунда), познава и политическия елит, част от който е в този клуб от избрани благодарение на него. Има доверени хора в службите, в магистратурата, особено сред прокурорите, притежава политици от различни формации, както и олигарси. Разполага с финансов и институционален ресурс. Плюс армия от „калинки“ в администрацията.

 

В ухажването на „ПП – ДБ“ той отива още по-далеч и предлага да му кажат кои градове искат да управляват и той няма да издига там кандидати на местните избори. Това или е върховен цинизъм или отчаяна оферта, срещу която да получи гаранции, че няма да бъде разследван. Вече е видял какво става с „моя приятел Тръмп“…

 

Борисов е ясен: опитва да оцелее, а ако успее да запише името си в българската история - още по-добре.

 

Борисов призова също за стабилно, проевропейско правителство. Няма как да е искрен, защото „проевропейско“ означава върховенство на правото, непримиримост към корупцията и прилагане на законите еднакво спрямо всички. 

 

Марк Квинтилиан е казал: Лъжецът трябва да притежава отлична памет. Непосилно за немалко наши политици

Ейбрахам Линкълн пък е убеден: „Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".

 

На ход са другите партии и коалиции.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама