НОВИНИ


Татяна Буруджиева: За първи път Борисов постави условие за приемането на бюджет

7 3062 06.04.2023
Татяна Буруджиева: За първи път Борисов постави условие за приемането на бюджет
Експерти коментират бъдещото правителство БГНЕС

”За първи път от 2021 г. Бойко Борисов постави условие. Той каза, че няма да се приеме бюджет, ако няма редовно правителство. ” Това коментира социологът Татяна Буруджиева пред НОВА.


Тя подчерта, че Борисов казва: " аз ще поема отговорността". "Дискурсът в парламента ще бъде анти- ПП, а не анти-ГЕРБ. ПП пропуснаха възможността още в предния парламент да направят отстъпки, за да овладеят процесите. Ясно е, че като го няма Борисов, няма и ГЕРБ."

 

Социологът Даниел Смилов заяви, че Борисов е изразил  позиция от предходните избори, че няма да се приеме бюджет, ако няма редовно правителство. По думите му, Борисов е отворил врата към другите парламентарно представени сили, както и към президента. 

"Това е интересното", каза той. "Това, което хората искат от този парламент е управление, така че вариант, по който Борисов и ДПС правят управление, също е възможен", подчерта той.

 

Експертът Елена Дариева каза, че Борисов се стреми към тази широка коалиция  с ППДБ на първо място, защото ще направи правителството по-легегитимно пред европейските партньори. Но след заявената позиция на ПП да не се коалира с ГЕРБ, ще отиде към варианта на "хартиената коалиция", което е по-малко желано от Борисов." ГЕРБ ще кажат, че взимат властта в тежък момент, ще ограничат инфлацията, ще ограничат властта на президента и ще получат легитимност", заяви тя.

 

Татяна Буруджиева смята, че ДП ще отиде на разговори с ГЕРБ поради не особено приятния опит в предизборната кампания. Според нея, те може би ще се отделечат от ПП и това ще рефлектира на местните избори.

 

Даниел Смилов заяви, че двете партии имат силен интерес ПП  и ДП да останат заедно. Тази оферта на Борисов за широка коалиция е още от предизборната кампания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама