БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Кабинетът категоричен за пенсионната реформа

10 4977 11.09.2010
Кабинетът категоричен за пенсионната реформа
Тотю Младенов

Правителството категорично няма да се откаже от предложената пенсионна реформа под натиска на КНСБ. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в предаването „Седмицата" на Дарик.



Вчера вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че през следващата седмица синдикатите ще организират палатков лагер пред парламента и ще започнат да събират подписи в подкрепа на изтеглянето на законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, а на 7 октомври ще се проведе национален протестен митинг срещу предлаганата от управляващите реформа в пенсионната система.
Министър Младенов уточни, че единственият компромис, на който са склонни, е да се обсъди в парламента идеята на синдикатите за замяна на увеличението на пенсионната възраст за първа и втора категория труд с увеличение на стажа.

„Това, което сме заложили с промените в пенсионната система - по-голяма заетост през следващата година, малко по-високи доходи, и осигурителният стаж ще доведат до намаляване на дефицита през следващите години. Ние трябва да вървим в посока по-голяма заетост, по-високи доходи, по-малък брой работещи в сивата икономика и с леко покачване на осигурителния стаж, без да пипаме възрастта. Това е пакетът от мерки, който ще стабилизира пенсионната система", категоричен бе министър Младенов.

Относно певците, които не са се осигурявали по времето на комунизма, а сега настояват за достойно пенсии, социалния министър заяви: „Всички български граждани са достойни, всеки един труд е достоен и не трябва да се прави разлика. Пенсионната система не трябва да прави компромиси. Принципът там е, според твоя принос в осигурителната система, ти ще получиш такъв размер на пенсията. Що се отнася до заслужилите българи - министърът на културата разработва специален закон, в който да се дават т. нар. възнаграждения за заслуги към нацията, това не е пенсия".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама