НОВИНИ


BBC възрази срещу определението “медия, финансирана от правителството” в Twitter

1 2543 10.04.2023
BBC възрази срещу определението “медия, финансирана от правителството” в Twitter

BBC възрази срещу нов етикет в Twitter, който описва британската обществена медия като "финансирана от правителството". Корпорацията се е свързала с ръководството в социалната мрежа, за да разреши проблема "възможно най-скоро", съобщават от BBC.


"BBC е и винаги е била независима. Ние сме финансирани от британската общественост чрез лицензионната такса“, се казва в съобщението. 


Всъщност BBC е обществена телевизия в истинския смисъл на думата. Българската национална телевизия, например, има смесен модел на финансиране - на практика обществените средства минават през държавния бюджет и финансирането й до голяма степен зависи от парите, които ще бъдат гласувани от депутатите. Това, според критиците, поставя под въпрос безпристранстостта и независимостта на обществената телевизия. 


Нивото на годишната лицензионна такса от £159 се изисква по закон за гледане на телевизионни предавания на живо или стрийминг в Обединеното кралство. Сумата се определя от правителството, но се плаща от отделни домакинства на Острова. Като национален телевизионен оператор на Обединеното кралство, BBC работи чрез Кралска харта, съгласувана с правителството.


С помощта на лицензионната такса BBC събря близо 4 млрд. паунда за 2022 г., което е около 71% от приходите на обществената медия. Останалата част от сумата се събира благодарение на търговски и други дейности като безвъзмездни средства, хонорари и приходи от наем.


Новото етикетиране от Twitter на акаунта на BBC идва, след като социалната мрежа направи същото с американската обществена телевизия NPR. Медията бе описана като "свързана с държавата медия" - етикет, даден на руската RT и китайската Xinhua News.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама