НОВИНИ


Президентът: Ако не се избере председател, ще се блокира връчването на мандата

6 2694 12.04.2023
Президентът: Ако не се избере председател, ще се блокира връчването на мандата
Румен Радев

Ако парламентът не избере председател, това ще блокира целия процес по консултации и върчване на мандата. Това предупреди президентът Румен Радев след като депутатите отхвърлиха кандидатурите за председател на парламента на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от ”Възраждане”.


"Надявам се да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога и разбирателството между партиите. Ако не се избере председател, разбирате че това ще блокира целия процес по консултации и връчване на мандата", каза Радев.

 

Президентът Румен Радев днес взе отношение по обвиненията на македонския си колега Стево Пендаровски, който по-рано днес заяви, че от няколко години двамата не са имали конструктивен диалог.


"Поне 10 пъти съм канил Пендаровски да посети България. Дори на 1 октомври съм съдействал РСМ да получи финансова помощ от ЕС за електричество. Аз разбирам болката на президента на РСМ, че аз бях човекът, който преди 2 г. постави пред европейските институции проблема за правата на македонските българи", заяви президентът, предаде днес.бг.


"Аз успях да работя с всички европейски институции, така че вписването на македонските българи да стане задължително за начало на преговорите", добави Радев.


"Президентът на Северна Македония трябва да осъзнае, че това е в полза на неговата страна, за да скъса с идиогените на тоталитарното минало и да премине към демократизиране към страната", заяви президентът, след като депутатите не успяха да изберат председател на НС.


"Моите врати винаги са отворени за него", заяви Радев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама