НАРОДЕН ГЛАС


Адв. Величков за Фрог: Днес видяхме грубо вмешателство на главния прокурор в независимата законодателна власт

3 10466 12.04.2023
Адв. Величков за Фрог: Днес видяхме грубо вмешателство на главния прокурор в независимата законодателна власт
личен архив

Основен събеседник в Народното събрание днес се оказа главният прокурор, който се опитва да формира мнение по законодателството и да го налага. Това е грубо вмешателство на главния прокурор в независимата законодателна власт. Най-малко главният прокурор може да бъде основен говорител по темата как трябва да се реформира института на главния прокурор. Ако депутатите искат да са на висотата на своята отговорност и положение, те трябва да вземат нещата в свои ръце, а не да позволяват на главния прокурор да формира мнение за работата и законодателството на Народното събрание.


Това каза пред ФрогНюз адвокат Велислав Величков от “Правосъдие за всеки”. 

 

Той обясни, че днешното заседание на новия парламент не е приключило, защото реално не е прекратено. 

 

"Ние сме с хипотезата на спрения часовник, която утре няма да започне с удряне на камбаната предполагам, тъй като нямат право. Ако в момента прекратят заседанието, все едно няма избран председател, а това означава, че няма действащ парламент. Заседанието приключи странно, защото имаше предложение преди почивката и отлагането на заседанието, което трябваше да се гласува. Предложението беше отправено от Асен Василев за ротационно председателство. Как това предложение е конституционно издържано е един въпрос, но при процедурното предложение, председателстващия заседанието трябваше да го подложи на гласуване".

 


"Очевидно е, че почивката от половин час, която беше дадена, продължи един и не е успяла да стигне до консенсус". 

 


"Очевидно е също така, че двете големи парламентарни групи ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да са отложили въпроса за преговори. Ротационното председателство няма да реши този проблем, защото ако най-късата възможна ротация би била на 3 или 6 месеца, но ако няма избрано правителство, след 3 месеца няма да има и Народно събрание. и тогава ротацията губи своя смисъл", каза адвокат Величков. 

 


Според него е много важно парламентът да започне с избран председател.

 

"Дори и да има ротация, тя трябва също да бъде гласувана от НС, да се изберат и двамата кандидати и срока на ротацията, след това да се обсъждат всички други въпроси".  

 


"Ако в момента има опити на парламентарни групи да обвържат въпроса с избора на председател с евентуална подкрепа за правителство било то коалиционно или с малцинството, било то с първия или с втория мандат или дори с третия, това вече за мен противоречи с принципите на парламентаризма". 

 


"Трябва да се избере председател и след това да се премине към съставяне на двете най-важни комисии - правната и финансово-бюджетната, тъй като въпросът с бюджета е много спешен за 2023 г", каза адвокат Велислав Величков. 

 

Той поясни, че въпросът с приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост касаещи реформата в прокуратурата и ВСС и възможността за разследване на главния прокурор също е много спешен. 

 


"От това зависят отпускането на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и преговорите за влизането ни в Шенген". 

 


"Тези въпроси не търпят отлагане и аз мисля, че трябва да бъде направен нужния компромис и още утре да имаме избран председател на НС. Да се тръгне да се работи по тези въпроси и учредяването на комисиите и да се започнат преговорите за правителство  и консултациите, които президентът има да проведе". 

 


"Президентът явно бърза, явно ще ги свика още другата седмица и според мен още тогава ще възложи първия мандат на най-голямата парламентарна група. Двата разговора за председател на НС и за правителство не трябва да се смесват в момента по никакъв начин", каза адв. Величков. 

 


"49-то Народно събрание не трябва да тръгва отново с тази грешна стъпка,с която тръгна 48-то, което три дни избираше председател и накрая един зам.-председател изпълняваше ролята на председател на НС. Не трябва отново това спъване да се случва".

 


"В крайна сметка председателят е пръв между равни, вярно е, че той разпределя законопроектите и предлага дневния ред, но има председателски съвет, който го определя, така че това не бива да е ябълката на раздора. В момента има много по-важни неща от това, но без избор на председател нищо друго не може да започне", допълни той.

 

Разговаря Констанца Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама