НАРОДЕН ГЛАС


Проф. д-р Ана Кочева за Фрог: Със статии като тази за езика в ”Нова Македония” РСМ сами си поставят вето за ЕС

4 7355 13.04.2023
Проф. д-р Ана Кочева за Фрог: Със статии като тази за езика в ”Нова Македония” РСМ сами си поставят вето за ЕС
Ана Кочева

Не искам да ставам лош пророк, но все ми се струва, че отново, ще се окажем прави в допускането си, че в РСМ всъщност сами си поставят вето по отношение на присъединяването към ЕС. Така обобщи коментара си за писанието на проф. Михайло Маркович българският проф. д-р Ана Кочева.


Преподавателят от Тетово твърди, че въз основа на диалектите на „македонския език“ редица руски лингвисти създали „т. н. български език". Позовава се и на статия на проф. Кочева, която определя официалния език на РСМ като (пре)кодификация на книжовния български от 1944 г. и се гневи на това заключение. Нещо повече, нарича българските учени „гладни волци“ и смята, че на българите трябва да се отворят „крвави рани“ заради позицията им.

 

„Много е странен фактът, че само преди няколко дни в македонската преса се появи публикация от човек, когото ние не познаваме. Представен е като професор, доктор от катедрата за македонски език в Тетовския университет. Четейки текста му, не оставам с впечатление, че е голяма загубата от непознаването на неговото творчество. По-интересното е, че през 2023 г. той се занимава с моя статия от 2020 г., която обяснява как се е появил и как е кодифициран официалния език на РСМ след 1944 година. Ръководителят на секцията по диалектология в Института за български език при БАН добави, че Маркович е гневен и от факта, че Стоян Новакович е обявен за баща на македонизма. Според него това въобще не било така. Проф. Кочева предпочете просто да цитира Новакович, вместо да коментира Маркович. Новакович пише: „Българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония… че е невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки насреща ѝ само сръбската идея. Тази идея… не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея, и по тази причина на сръбската идея в помощ ще ѝ бъде нужен някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма, и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните маси, отцепвайки го от българизма. Този съюзник е македонизмът, или в определени, мъдро поставени граници отразяването на македонския диалект и македонската специфика.“ („Дипломатически архив – Дубровник“, ПП одель, ф.-І-251/1888 г.).

 

В писанието си Маркович твърди още, че след „македонските и сесловенски просветители Св. Кирил и Св. Методиј, Св. Климент и Св. Наум Охридски се нижат Македонците по идентитет, убедување и културен код Јоаким Крчовски, Кирил Пејчиновиќ, Константинов-Џинот, Партениј Зографски, Кузман Шапкарев, Димитар Миладинов, Григор Прличев, Марко Цепенков… Постојат милиони преписки, документи и писма што јасно и недвосмислено говорат за македонскиот идентитетски континуитет“, т.е. опровергава факта, че българските възрожденци от географската област Македония са българи по самосъзнание и самоопределение. „Милионите“ преписи и документи не са ни известни, но са ни известни нефалшифицираните от северномакедонска страна изявления и заглавия на техните произведения: "Български народни песни", "Българска граматика", "Буквар славено-българский“, „Аз съм Болгарин“ (Константинов-Джинот); „Българин съм“ (Григор Пърличев); „Вечен спомен да остаам / на мой мил народ бугарски“ (Марко Цепенков) и пр., и пр. Всичко това на „колегата“ му е убегнало, казва още проф. Кочева.

 

„Нещо повече, онова, което аз отдавна твърдя, че ще се случи в съвременната северномакедонска наука и то очевидно вече става е, че ще се отиде назад във времето, в 9-ти век и пак ще се заговори за „старомакедонски“ език. Нищо подобно няма, няма и документи, които да го потвърдят. Но тъй като по силата на Преспанския договор в РСМ вече не могат да се заиграват с антично минало, крадено от Гърция", сега ще копаят в друга нива. И цялата старобългарска книжовна продукция гръмко ще бъде обявена за старомакедонска. Подозирам, че това ще бъде една последователна практика за налагане на македонистичната доктрина и в медиевистиката“, категорична е проф. Кочева.

 

 

Маркович твърди, че братята Кирил и Методий са създали старомакедонската азбука, говори за старомакедонска книжовна школа в Охрид. „Нека просто заменим етимоните и ще се върнем на научната истина за светите братя Кирил и Методий, които са създали глаголицата, въз основа на която е създадена огромната старобългарска литература, превърнала се в основа на всички останали литератури и езици в Източна Европа, обясни още проф. Кочева.

 

„И още нещо, показателен е фактът, че статията на Маркович е излязла в официоза "Нова Македония", за мен това не е случайно. Подсказва ни, че може би за пореден път, сега в лицето на българската наука се търси някакъв измислен враг, за да се скрие фактът, че в РСМ всъщност не са силно ангажирани с работа по присъединяването към ЕС, колкото искат да покажат пред света и Европа, че се измисля поредното алиби, че се търси под вола теле. Ясно е, че в конкретния случай не можем да спорим с научни факти и аргументи, защото от другата страна такива липсват, лансират се абсурдни, измислени тези, които никой уважаващ себе си лингвист не би тръгнал да коментира, смята българската професорка.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама