ГЛАСЪТ


Докато страхливецът Борисов не си тръгне, България няма да отлепи от дъното. Не разбрахте ли?

40 10616 13.04.2023
Докато страхливецът Борисов не си тръгне, България няма да отлепи от дъното. Не разбрахте ли?
Той... Худ. Тони Ганчев

Борисов е най-големият страхливец в най-новата българска история. Страхът го кара да упорства като магаре на мост и повтаря до умопомрачение, че иска правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“. Трябва му този формат, за да изпере корупционните мазни и токсични петна от своето управление. Опитва се да преметне не само „ПП – ДБ“, но и всички българи, също така Брюксел и американското посолство.


На велики четвъртък обяви, че ако не се случи желаното от него имал и план Б.

Целият този фарс се разиграва пред очите ни и не се намира поне един смел човек в ГЕРБ, например, който да заяви на своя партиен лидер, че трябва да се оттегли. Под каква форма и къде – не е толкова важно. Но този човек е спирачката на политическите процеси в страната, а оттам и на всичко останало.

 

Защо мълчат интелигентни хора като Томислав Дончев, Даниел Митов, Димитър Николов, Тома Биков, Деница Сачева, Росен Желязков и още неколцина? Защо търпят Десислава Атанасова, с два пъти по-ниско IQ от тяхното да им свежда разпорежданията и прищявките на боса? Толкова ли са зависими или личната им кариера и удобства покрай Борисов са по-важни за тях от българските граждани и обществото?

 

Мълчат и другите партии – само ген. Атанасов от ДБ заявява, че с бившия премиер кабинет не може да има.

 

Борисов наистина е страхливец. Той знае, че запушва цялата държава, че той я докара до дъното и там я закотви за дълго време. Но не може да поеме отговорност за действията си. За грешки не дава и дума да се изрече. Изкарва се по-идеален от образа на комуниста в съветската пропаганда и изкуство.

 

Във Франция осъдиха бившия президент Никола Саркози.

 

В САЩ Доналд Тръмп е с повдигнати обвинения.

 

Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер бе осъден на 8 години затвор, след като беше признат за виновен за изнудване за пари и корупция.

 

И Берлускони получи 4-годишна присъда за укриване на доходи и неплатени данъци.

 

Неотдавна бившият премиер на Малайзия влезе за 12 години в затвора за корупция.

 

За Румъния да не говорим…

 

Примерите са много. Не знам дали Борисов е вършил същите неща, но съм убеден, че неговият кристално чист морален образ е фалшив - плод на партийната и медийната пропаганда. Няма да изброявам скандалите и корупционните разкрития, в които името му заема централно място. Знае ги всеки.

 

Разликата между него и изброените по-горе лица е, че те са поели отговорност и плащат за простъпките си. Друга разлика е, че над тях няма опънат прокурорски чадър и тамошните главни прокурори не ги наричат „шефе“. Заемането на високи държавни постове е преди всичко отговорност. Има разбира се големи привилегии и облаги, но има и рискове. Истинският политик е наясно с тези неща. Истинският обаче.

 

Борисов повтаря като замаян, че иска проевропейско управление. Добре, но това означава прилагане на европейските стандарти за равнопоставеност пред закона и съдебната система. За това той не обелва и дума.

 

Страхливецът няма да признае, че е грешил, че управлението му бе реплика на постсъветския, олигархо-мафиотско-ченгесарски властови модел. По същият начин както Путин и той държи хората около него с неприятни за тях тайни, зависимости и извършени престъпления.

 

Жалка картинка са лидерите в ГЕРБ, както и техните колеги от останалите партии. Заради договорки да не си вадят „кирливите ризи“ те игнорират интересите на гражданите и обществото.

Какво толкова ще им се случи, ако заявят публично, че царят е гол? Ще бъде много очевидно, ако Гешев ги погне за нарушаването на омертата. Освен това те ще имат най-непробиваемата защита – тази на обществото.

 

Махне ли се Борисов, всички негови конструкции и „калинки“ в институциите, ще почнат да се сриват.

 

От това се нуждае България. Не от задкулисни договорки и сделки.

Тази страна има въпиюща нужда от бъдеще.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама