“Свежо прясно мляко”, бутилирано до 48 ч. след издояване ще предлагат от Българската агенция за безопасност на храните, съобщиха на брифинг от БАБХ. То няма да е претърпяло какъвто и да е процес на обработка и ще е със срок на годност до 7 дни след пастьоризация.
Всичко това става възможно благодарение на промени в някои наредби, които касаят изискванията към млякото и млечните продукти.
БАБХ планира и да предложи “бяло сирене”, за което изискване ще бъде за не повече от 60% водно съдържание. В критериите за кашкавал ще се въведат изисквания, според които то да се произвежда от сурово прясно мляко, а самият процес да бъде непрекъснат, за да се избегне влагането на заготовки и междинни суровини.
В етикетирането на млякото и млечните продукти ще се посочва още страната и мястото на произход на използваните суровини. Продуктите, създадени у нас, ще бъдат отбелязани с лого с националния флаг на България.