НОВИНИ


Велика събота е!

0 2792 15.04.2023
Велика събота е!
Велика събота е днес БГНЕС

Великата събота е - последният ден от Страстната седмица преди Великден. На този ден се отбелязва престоят на тялото на Исус Христос в неговия гроб. През този ден Църквата в своите последования и молитви възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането му в Ада.


Велика събота e "най-благословеният седми ден", с който приключва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината,когато постът е най-строг. Тази седмица се свързва със страданията Господни. На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден - Велики петък.

 

Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба на Исус Христос. Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с богомолците обикалят около храма със запалени свещи. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена, че живота и светлината са победили смъртта и мрака.

 

На Велика събота християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник - Възкресение Христово.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама