НОВИНИ


Люта омраза ни заля от националните телевизии на Велика събота. Защо бе, хора?

39 12132 15.04.2023
Люта омраза ни заля от националните телевизии на Велика събота. Защо бе, хора?
Сиво и противно...

Велика събота е. Спасителя е положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери за грешниците. Велика събота е, но има план да се изпълнява в т.н. обществени телевизии.


Необяснима е появата на Александър Йорданов, в момента евродепутат, при Георги Любенов в БНТ точно в днешния ден. И се започва: всички други са лоши, най-вече „Продължаваме промяната – Демократична България“, само ГЕРБ е върхът. Подсказа, че Борисов трябва отново да е премиер. Издекламира също, че ако ГЕРБ продължавали да управляват, всичко щяло да е цветя и рози. А Любенов го гледа в захлас и не се сеща (или не бива) да го попита, защо Борисов срина България на дъното в ЕС и скоро оттам няма да изплуваме. Евростатистиките го показват. Не го пита и това е. Усмихва му се. И онзи реди глупост след глупост без никаква съпротива отсреща.

 

По същото време по Нова и бТВ дефилират заболели от политиката и личните амбиции мозъци. И те бълват злоба срещу "ПП - ДБ" и хвалят себе си. Те самите били защитници на обикновените хора - ах, недей!... Но щадят Борисов и ГЕРБ, които доскоро наричаха мафия и още всякак в тази посока.

 

За такива Иван Хаджийски написа: „Колко политици у нас са политици, понеже ги не бива за нищо друго; които, след като сами са се убедили, че не са в състояние да оправят собствените си работи, са добили кураж да оправят работите на цяла България? Колцина от нашите общественици гледат на обществената си кариера не като на едно по-тлъсто или по-постно дробче?

 

В студиата обаче не пристъпват например иконописци и реставратори, които могат да разкажат прелюбопитни и полезни неща за изписването на Христос, на светиите, на вложените послания в стенописите в християнските храмове и манастири. Няма ги и музикантите, които да обяснят песнопенията, посветени на Спасителя, откога се изпълняват у нас, каква част са от българската култура. Няма ги историците да ни опреснят знанията за проучванията на християнското минало и наследство.

Няма ги поетите и писателите, актьорите и режисьорите, театралите и кинаджиите – въобще хората на духа. Неколцина от тях ще бъдат показани на 24 май, за да се спази традицията и да ни пробутат стари клишета.

 

Поканете някой да разкаже как е създадена рок операта "Исус Христос суперзвезда от Тим Райс и Андрю Лойд Уебър и представена на сцена през 1971 г.. Сюжетът описва точно страстната седмица - както е описана в каноничното евангелие.

Помни ли някой, че в края на 1970-те един от приближените до властта и Тодор Живков видни писатели - Стоян Ц. Даскалов, бе посетил спектакъла в Лондон и след това го описа възторжено в сп. "Септември"?

 

Не са много и тези, които са чели историята за това как Джон Ленън в едно интервю заявява, че "Бийтълс" са по-известни от Христос и какво цунами от реакции залива целия свят, а папата се колебае дали да отлъчи от църквата великите музиканти, превърнали приживе в икони на рок и поп музиката.

 

Хиляда пъти са по-интересни тези неща от опротивялите ни политици проповядващи единствено своите и на партиите си интереси.

 

Освен това в журналистическата гилдия, както и в политическите кръгове се знае, че поне половината от т.нар. "гости" се спускат по списък за участие и в много от тези случаи участията имат цена. Кой ще повярва, че на някой редактор в БНТ му е хремнало да бъде поканен Александър Йорданов точно на Велика събота? Ной той представлява умиращото СДС в коялицията с ГЕРБ и е подходящ рекламен агент на Борисов и управлението му. Това е тактика, но защо точно на този ден?

 

Къде са учениците и студентите, които да поговорят за Христос и Великден поне веднъж, а не да бъдат в плен на МОЛ-овете и нощните клубове, дрогата и алкохола?

 

Нищо такова. Дотегнали до крайност екземпляри с чувство за величие и мъдрост ограбват светлите помисли и чувства, които трябва да изпълват Велика събота.

Да не се чудим после, защо нищо не е като света в тази клета държава.

Въпросните телевизии имат голяма заслуга за това. Един проф. Петър Стоянович не е в състояние с познанията, интелигентността и чувството си хумор да заглуши политическата ерихонска тръба на българомразенето.

 

Емил Азар


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама