Агнешкото е неизменна част от Великденската трапеза. Защо обаче на най-светлия християнски празник се консумира тъкмо този вид месо?
Агнето е важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. В християнската традиция Христос е представен като Божи агнец, а агнето на Великден е свързано със смъртта на Исус, който се жертва за човечеството.
B Cтapия зaвeт aгнeтo e жepтвeнo живoтнo. Taм ce cъдъpжaт пpopoчecтвa зa избaвянe oт гpexoвeтe нa чoвeчecтвoтo c идвaнeтo нa Иcyc Xpиcтoc нa зeмятa ĸaтo жepтвa.
Според някои теории консумацията на агнешко месо се свързва с еврейската Пасха и Стария завет. Пасха е посветен на бягството на евреите от Египет и почитането на своя Бог като изкупител. По времето на Втория храм всяка група поклонници първо отнасяла там жертвено животно, обикновено агне или яре, които след това се изпичали на открито и се ядели с безквасен хляб, докато се преразказва историята на изхода от Египет.
В християнството празникът Пасха е трансформиран във Великден.
Агнешкото е първото месо, което се консумира след края на Великия пост. Това е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден. Целта на постите е, чрез въздържание и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.