НОВИНИ


България по примера на Полша и Унгария мисли да забрани вноса на украинско зърно

40 2868 16.04.2023
България по примера на Полша и Унгария мисли да забрани вноса на украинско зърно

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, съобщи пред медиите служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва малко след като стана ясно, че Унгария и Полша готвят подобен ход заради евтината продукция от Украйна, която подбива пазара.


"Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че, когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим. Утре чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време", заяви пред медиите Явор Гечев. 

 

Той припомни, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори с негови колеги от шест държави.

 

Български зърнопроизводители в продължение на седмици протестират срещу вноса на украинско зърно. Припомняме, че Полша и Унгария предприеха подобни решения и ще забранят вноса на украинско зърно. Заради евтината продукция, която влиза от Украйна без мита, секторът се оплаква от загуби.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама